Počítačových pirátů je nejvíce v Karlovarském kraji

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejvíce nelegálních programů využívají firemní uživatelé v Karlovarském kraji, naopak nejméně v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z průzkumu společnosti truconneXion.

Podle analytiků společnosti IDC se v Česku užívá 37 procent softwaru nelegálně. Pirátství tak tuzemským výrobcům a distributorům softwaru ročně zkrátí tržby o 3,6 miliardy korun.

"V každém z těchto krajů zaznamenáváme rozdílný zájem o prevenci softwarového pirátství. Zatímco v Praze se firmy rizik spojených se softwarem obávají a prevenci řeší, s rostoucí vzdáleností od hlavního města benevolence k porušování zákona roste. Platí to jak pro většinu moravských krajů, tak pro Karlovarský kraj, kde je zájem minimální," uvedl člen představenstva truconneXion Robert Kleiner.

Praha patří v oblasti prevence softwarového pirátství ve firmách k lídrům. "Ačkoli je v hlavním městě největší množství firem i obyvatel, o prevenci je zde zájem. U firem sídlících v Praze jsme na základě našich rozborů zaznamenali, že trh je zde v podstatě nasycen. Přičítáme to faktu, že tamní firmy se cítí nejvíce pod drobnohledem a jsou nejcitlivější na hrozbu restrikce," dodal Kleiner.

Velké množství firem malé a střední velikosti představuje podle trueconneXion ideální mikroklima, ve kterém softwarové pirátství bují. Typická pirátská firma patří do sféry malých až středních firem a využívá 100 až 200 počítačů a podniká v oblasti prvovýroby, tedy v tradičnějších odvětvích, do kterých ještě naplno nevstoupily inovativní metody a trendy. Nejčastěji takové firmy ve městech o velikosti 20.000 až 100.000 obyvatel a jejich vlastníkem není cizinec.

Autor článku

Firemni aktualita