Budoucnost evropských společností SE blokují odborové organizace

08.06.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.6. 2010 Statut evropské společnosti SE je vystaven velkému tlaku odborů a lobbování ze stran Německa a Rakouska, které chtějí hájit své lokální zájmy.

„Další rozvoj evropské společnosti teď závisí na postoji Evropské komise, která buď podlehne lobbingu odborů a některých členských zemí nebo naopak bude nadále podporovat rozvoj formy podnikání, která velmi zjednodušuje legislativní rámec podnikání v rámci EU,“ komentuje aktuální rozpor mezi členskými státy EU v pohledu na další rozvoj statutu evropské společnosti Petra Janáková ze společnosti SMART Companies.

Na 280 SE společností registrovaných v ČR nyní čeká na další kroky Evropské komise, které by měly být jasné do konce letošního roku.

Ke konci května 2010 je v České republice, dle údajů databáze Ministerstva financí ARES (Administrativní registr ekonomických subjektů), zaregistrováno 280 evropských společností. Česká republika je, společně se sousedním Německem, v čele zemí EU kde je zaregistrováno nejvíce těchto společností. „Oproti obchodním formám klasických společností je velkým pozitivem SE zjednodušení struktury řízení a flexibilita v počtech členů statutárních orgánů, možnost přesunout sídlo do zahraničí v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení nebo přerušení právní kontinuity společnosti a v neposlední řadě též image společnosti položené na základech Evropské unie,“ shrnuje hlavní přednosti a výhody SE oproti klasickým akciovým společnostem Petra Janáková ze společnosti SMART companies.

V posledním květnovém týdnu 2010 se v Bruselu uskutečnila odborná konference o statutu evropské společnosti SE. Cílem konference bylo projednávání pozitivních i negativních aspektů současných právních předpisů týkajících se zřízení SE v jednotlivých zemích EU a především nalezení dalšího legislativního rámce pro rozvoj a vývoj těchto společností v rámci platných legislativ Evropské unie.

„Komisař EU pan Michel Barnier vidí SE jako jeden z nástrojů na podporu konkurenceschopnosti firem v EU zóně. A právě tato konkurence je trnem v oku odborovým organizacím, které hájí své partikulární zájmy a výhody, o které by mohly vzrůstajícími počty SE společností do budoucna přijít,“ shrnuje silný odpor odborových organizací vůči SE společnostem Petra Janáková ze SMART Companies.

Rezervovaně se dalšímu rozvoji SE v rámci Evropské unie staví i někteří zástupci Německa a Rakouska, kteří jsou v těchto zemích pod silným tlakem právě odborových organizací, pro které je přednější hájit své autonomní zájmy na domovských trzích a bránit tak začleňování evropského práva do své právní legislativy před hledáním optimálního řešení legalizace společností SE v právním rámci celé Evropské unie. Společnost SMART Companies vnímá u společností SE velký potenciál, který může velmi výrazně podpořit jak rozvoj podnikání v rámci celé EU, tak i v rámci příhraničního byznysu, který může být např. zaměřený na poskytování služeb, moderní IT technologiích, logistice nebo v byznysu, který využívá obnovitelné zdroje energie. „Česká republika je lídrem u SE společností, jako první v rámci Evropské unie dokážeme pro klienty realizovat i prodej ready made evropské společnosti a umožnit tak klientovi okamžitě začít s podnikání a odbourat mu tak veškeré administrativní a legislativní procedury související s procesem založení SE společnosti,“ sděluje novinky z trhu SE Petra Janáková.

Česká republika drží v rámci SE společností další primát. Většina registrovaných SE společnosti v ČR je reálně používána k faktickému podnikání a držbě obchodních podílů. Tímto se velmi výrazně liší od SE společností v německy mluvících trzích, kde tyto společnosti jsou většinou neaktivní a jsou pouze využívány pro image vlastníků.

Autor článku

Tiskovka