Finanční investoři: ozdravení ekonomiky může trvat tři roky

08.06.2010 | , TPA Horwath
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.6. 2010 Krize dosáhne svého dna letos, avšak oživení ekonomiky může trvat ještě jeden až tři roky. Takový je většinový názor finančních investorů, které oslovila mezinárodní poradenská společnost TPA Horwath ve spolupráci s asociací The Czech Private Equity and Venture Capital Association (CVCA). Průzkumu se zúčastnili zástupci třinácti private equity společností, kteří odpovídali na dotazy týkající se finanční krize v ČR a na Slovensku a také investičních příležitostí v zemích bývalého východního bloku.

„Zopakovali jsme po roce stejný průzkum, abychom zjistili, jak se soukromé investiční fondy dívají na perspektivu fúzí a akvizicí na obou trzích a v jakých oblastech vidí největší investiční příležitosti,“ vysvětlil ředitel transakčního poradenství společnosti TPA Horwath Igor Mesenský.

Krize má větší dopad na Slovensko

Až 54 procent dotázaných investorů si myslí, že ozdravení ekonomik potrvá ještě jeden až tři roky, celkem 46 procent oslovených má optimističtější pohled a předpokládá, že oživení přijde ještě v letošním roce. Téměř všichni se však shodli, že recese dosáhne svého dna letos. Investoři jsou přitom přesvědčeni, že krize má větší dopad na ekonomiku Slovenska než České republiky. Myslí si to dokonce 92 % oslovených zástupců finančních investorů (loni to bylo „jen“ 80 %).

Hodnota společností již neklesá

Většina private equity společností odhaduje, že hodnota firem se v porovnaní s první polovinou roku 2009 nezměnila nebo se snížila maximálně o 10 procent. Zároveň však dodávají, že v roce 2008 byla hodnota firem o 30 i více procent vyšší než v současnosti. Největší dopad má podle nich krize na oblast nemovitostí, devolopmentu, stavebnictví a automobilový průmysl, naopak nejnižší na energetiku, zdravotnictví a potravinářství. Právě tato tři odvětví, společně s telekomunikacemi a informačními technologiemi považují jako nejperspektivnější pro nové investice.

Investoři neztrácejí zájem

Jestliže v roce 2008 se na Slovensku uzavřelo 34 transakcí, o rok později jich bylo už len 16. Největším obchodem v roce 2009 byl prodej 34 procent akcií společnosti Transpetrol americkému investičnímu fondu CAPPA Fund III v hodnotě 66 miliónů eur. Největším slovenským investorem v České republice byla společnost J&T Finance Group, která koupila za 864 miliónů eur firmu International Power Opatovice. „I když bylo množství transakcí zrušených nebo odložených na „lepší časy“, investoři o český ani slovenský trh neztrácejí zájem,“ potvrzuje Igor Mesenský. Podle něho se v České republice čekají fúze a akvizice především v oboru potravinářství, obchodu a informačních technologií.

Největší investiční příležitosti: Polsko, Česká republika, Rumunsko

V rámci bývalého východního bloku vidí zástupci fondů největší investiční příležitosti v Polsku, České republice a Rumunsku. Slovensko se společně s Maďarskem, Bulharskem, pobaltskými státy a státy bývalé Jugoslávie zařadily na opačný konec tabulky, přičemž očekávání investorů na slovenském trhu se meziročně snížily z 13 na 6 procent. Proto také až 96 procent private equity společností očekává více investičních příležitostí v České republice než na Slovensku.

Autor článku

Tiskovka