Slovenský průmysl v dubnu zrychlil růst na 21 procent

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Slovenský průmysl v dubnu rostl šestý měsíc po sobě a jeho meziroční tempo expanze se mírně zrychlilo na 21 procent z březnových 19,2 procenta. Růst průmyslového sektoru v dubnu táhlo strojírenství a automobilový průmysl.

Meziročně nejvíce vzrostla výroba strojů a zařízení, která proti loňskému dubnu vyskočila o 73,1 procenta. Produkce dopravních prostředků, která patří k jednomu z motoru hospodářství, zrychlila expanzi na 63,8 procenta z březnového tempa 43,2 procenta.

Propad o dalších zhruba deset procent vykázala v dubnu produkce počítačových, elektronických a optických výrobků. O 8,8 procenta klesla výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků. Zhoršení zaznamenala i produkce koksu a rafinovaných ropných produktů.

Samotná průmyslová výroba bez těžby a dodávek energií v dubnu vzrostla o 23,7 procenta po březnovém růstu o 20,9 procenta. Odvětví těžby a dobývání surovin v dubnu zmírnilo růst na 2,1 procenta z tempa 15,5 procenta v předešlém měsíci. Dodávky energií se ve čtvrtém měsíci roku zvýšily meziročně o 11,6 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita