Vláda umožnila účtovat jen podle IFRS

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda ČR schválila novelu zákona o účetnictví navrženou ministerstvem financí. Ta by měla společnostem, které jsou součástí skupiny konsolidující podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví upravených právem Evropských společenství (dále IFRS), umožnit sestavovat individuální účetní závěrku podle IFRS namísto českých účetních standardů, uvedla ve své zprávě společnost PricewaterhouseCoopers.

IFRS vydává Rada pro mezinárodní účetní standardy a jsou používány v mnoha zemích světa. Více než 80 zemí požaduje pro společnosti kotované na burze, aby splňovaly tyto standardy. V mnoha zemích musí IFRS standardy dodržovat i další zákonem stanovené společnosti, přestože nejsou jejich akcie obchodovatelné na burze.

V Evropské unii musí všechny společnosti, které jsou kotované na veřejně obchodovaných burzách Evropské unie, od roku 2005 povinně vykazovat účetní výkazy v souladu se standardy IAS/IFRS. Mimo evropskou unii používají IFRS společnosti např. v Rusku, Austrálii, Hongkongu nebo Singapuru. Do roku 2001 byly vydávány standardy IAS a od roku 2001 standardy IFRS, které nahrazují dřívější IAS standardy.

Více se dozvíte v průvodci účetnictvím.

Autor článku

Firemni aktualita