Každé páté společnosti v ČR hrozí krach

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Každá pátá společnost podnikající v ČR je ohrožena krachem. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA), která k tomu využila vlastní ratingový model ČEKIA Stability Rating. Podle něj stoupl podíl rizikových firem se špatným ratingem C z necelých šesti procent v roce 2006 na 21,4 procenta v roce 2009.

"Detailní analýza souhrnných dat v období mezi lety 2006 - 2009 potvrdila zvýšenou pravděpodobnost úpadku českých firem," uvedla ČEKIA. Zatímco v roce 2006 ČEKIA hodnotila 58,5 procenta společností některým z ratingových stupňů A, v roce 2009 jich byla již méně než čtvrtina. Naopak, z 35,6 procenta v roce 2006 stouplo na 54,2 procenta v roce 2009 množství firem s ratingem v kategorii od BBB po B.

"Letošní rok by měl být z hlediska rizika úpadku firem patrně nejhorší, výhled do dalších měsíců a let bohužel zamlžují problémy mnoha evropských zemí s dluhy, a dobře na tom nejsou ani české státní finance," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Tím, že je oživení ekonomiky relativně křehké a nerovnoměrné, může se podle něj skutečně řada firem potýkat s vážnými potížemi. "Zatímco exportně orientované průmyslové firmy mohou těžit z postupného zlepšování situace a růstu objednávek, firmy spoléhající na domácí trh to mají stále těžké," dodal.

Autor článku

Firemni aktualita