Průmyslové zakázky v Německu vzrostly více, než se čekalo

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zakázky pro německé průmyslové podniky se v dubnu proti předešlému měsíci zvýšily o 2,8 procenta a rostly výrazně více, než se čekalo. Dnešní údaje německého ministerstva hospodářství tak po březnovém nárůstu o 5,1 procenta naznačily, že největší evropská ekonomika směřuje k dlouhodoběji udržitelnému růstu.

"Po pomalejším vývoji v posledním čtvrtletí roku 2009 se letos domácí i zahraniční průmyslové zakázky výrazně zvedly," uvedlo ke zprávě ministerstvo. "Ukazuje to na pokračování a konsolidaci oživení v průmyslovém sektoru," doplnilo.

O růst zakázek se stejnou měrou podělily domácí zakázky i objednávky ze zahraničí, které shodně vzrostly o 2,9 procenta. Prudký zvrat však byl znát na poptávce ve zbytku eurozóny, kterou oslabuje dluhová krize a padající kurz eura. Ze zemí eura se příliv zakázek na německé zboží po březnovém růstu o 9,6 procenta snížil o jedno procento, zatímco ze zbytku světa byl vyšší o 5,5 procenta. Zakázky na investiční zboží, hlavně strojírenské produkty, na něž se Německo specializuje, se z eurozóny propadly o 3,9 procenta.

Ekonomové podle agentury Reuters čekali v průměru růst zakázek jen o 0,2 procenta. Odhady se pohybovaly od poklesu o 2,1 procenta po čtyřprocentní nárůst.

V meziročním srovnání posledních dvou měsíců byly průmyslové zakázky vyšší o téměř 30 procent. Z toho domácí zakázky vzrostly o 26,6 procenta a zakázky ze zahraničí se zvýšily o 32,9 procenta.

Autor článku

Firemni aktualita