Tlak na růst mezd bude velmi umírněný

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letos i příští rok bude tlak na růst mezd velmi umírněný. Firmy totiž nebudou mít důvod mzdy výrazně zvyšovat kvůli nízké inflaci a vysoké nezaměstnanosti. Navíc celkové ekonomické oživení bude velmi pozvolné, upozorňují ekonomové.

Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 484 korun na 22.748 Kč. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,2 procenta.

"S vyšším růstem mezd nelze počítat ani v dalších čtvrtletích. Ekonomické oživení zůstane pozvolné a růst spotřebitelských cen zůstane pomalý. Firmy budou nadále opatrné se zvyšováním mezd neboť oživení ekonomiky bude stále křehké. Nebude je k tomu nutit ani situace na trhu práce, kde je nyní mnohem větší nabídka pracovních sil, než tomu bylo v minulých letech," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

"Stále ještě vysoká nezaměstnanost a slabé oživení ekonomiky škrtí růst mezd. V letošním roce očekáváme růst průměrné mzdy okolo dvou procent," uvedla i analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Zároveň upozornila, že domácnosti budou muset letos pečlivě kontrolovat své výdaje, protože průměrná mzda roste zásluhou klesajícího počtu zaměstnanců a objem vyplacených mezd klesá.

Autor článku

Firemni aktualita