Na burze se nedařilo finančnímu sektoru v čele s Erste Bank

07.06.2010 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.6. 2010 Akciové trhy v závěru uplynulého týdne zaznamenaly prudký pád, který umazal zisky z úvodu týdne. Důvodem je převážně situace na zahraničních burzách.

Výroky maďarské vlády srazily světové burzy

Po úterním propadu česká burza během středy a čtvrtka mírně rostla. I během pátečního dopoledne to nevypadalo na výraznější propad. Změnu ovšem přineslo netaktické vyjádření představitele maďarské vlády, který projevil obavu ohledně schopnosti Maďarska dodržet podmínky úvěru dohodnuté s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Od MMF si země zasažená finanční krizí půjčila 25 mld. EUR. Místopředseda si pravděpodobně jen chystal politické prostředí k prosazování dalších úsporných opatření a nedomyslel možné dopady na kapitálové trhy. Ty okamžitě Maďarům na oplátku zvýšily rizikové prémie na státní dluhopisy. Srovnání Maďarska s Řeckem sice nepovažuje většina analytiků za relevantní, ovšem vystresovaní investoři zprávu vzali jako další důkaz problému Evropy a výsledkem byl prudký pád eura a většiny akciových burz. Eura v pátek propadl Vyjádření se později snažil zmírnit maďarský ministr financí, ale trhy příliš nepřesvědčil. Deficit rozpočtu Maďarska může dosáhnout až 7,5 % HDP, což silně překračuje dříve plánovaných 3,8 %.

K pátečnímu propadu přispěly i data týkající se nezaměstnanosti v USA, která sice klesla na 9,7 %, ale počet nově vytvořených míst zaostal silně za očekáváním. Pozitivní zprávou pro českou ekonomiku je zlepšení ratingového výhledu od agentury Fitch, která v pátek zvýšila výhled hodnocení závazků České republiky ze "stabilní" na "pozitivní". Důvodem je pravděpodobnost vzniku pravicové vlády, která bude mít větší sílu k fiskální odpovědnosti a prosazovaní reforem.

Erste Bank v čele propadu

Nejsilněji výprodeje zasáhly finanční sektor v čele s rakouskou Erste Bank. Ta během týdne ztratila 9,2 % a její akcie uzavřely na 687 Kč. Páteční minimum bylo dokonce pod úrovní 670 Kč. Erste Bank stála v čele propadu díky její angažovanosti v regionu a samozřejmě i v samotném Maďarsku. Na české burze k propadu přispělo i nucené výprodeje úvěrových pozic a shortování některých investorů.

Akcie AAA Auto přidávají přes 5 %

V zisku se i přes páteční propad udržely akcie AAA Auto, které v týdnu oznámily překvapivě dobré hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Firma vytvořila čistý zisk 0,447 mil. EUR při tržbách 39,2 mil. EUR a příjemně překvapila investory.

Akcie na zprávu reagovaly růstem až k 18,50 Kč. Závěr týdne kurz akcie zastihl na úrovni 17,80 Kč, což představuje týdenní růst 5,3 %.

Autor článku

Tiskovka