Evropská komise chystá zásadní změnu povolování GMO

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská unie se chystá radikálně změnit systém schvalování nových geneticky modifikovaných plodin (GMO), což by mohlo v zemích jako Česká republika otevřít možnosti jejich velkoplošného pěstování. Evropská komise má 13. července jednat o návrhu, který jí umožní mnohem snadněji a rychleji schvalovat nové biotechnologické plodiny, avšak jednotlivé vlády pak budou moci rozhodnout, zda se v jejich zemích budou moci skutečně pěstovat. Plyne to z návrhu, který získala agentura Reuters.

EU je vůči GMO kvůli nedůvěře veřejnosti a kampaním zelených aktivistů nejodmítavější oblastí světa, přestože bruselská komise a další instituce opakovaně poukazují na neexistenci důkazů o jejich rizicích. Schváleny k pěstování zde byly za 12 let jen dvě plodiny, zatímco ve světě plných 150. Loni se GMO v Evropě pěstovaly na necelých 100.000 hektarech, hlavně ve Španělsku, ve srovnání se 134 miliony hektary v celém světě.

Schvalování je velmi zdlouhavé a naráží na odpor některých zemí, které GMO tvrdošíjně odmítají. Loni kvůli tomu propukla krize, která ohrozila farmáře nedostatkem krmiv. V nich je EU závislá na dovozu z USA, ten však často obsahuje stopy geneticky upravené sóji.

Změnu bude muset schválit kvalifikovaná většina zemí a Evropský parlament. Mluvčí komisaře Dalliho odmítl potvrdit podrobnosti návrhu, řekl však, že komisař již dříve tuto myšlenku podpořil a slíbil, že návrh předloží do léta.

Autor článku

Firemni aktualita