V úterý se bude jednat o přistoupení Estonska do eurozóny

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8. června se v Lucemburku na řádném zasedání Rady ECOFIN setkají ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie. Českou delegaci povede ministr financí Eduard Janota.

Rada ECOFIN projedná mimo jiné konvergenční zprávy Evropské komise a Evropské centrální banky – v nich obě instituce v pravidelných dvouletých intervalech hodnotí, jakým způsobem země, které nejsou členy eurozóny, pokročily v oblasti hospodářské a právní konvergence potřebné pro přijetí společné měny. Rada projedná konvergenční zprávy hodnotící pokrok devíti členských států mimo eurozónu – Bulharska, České republiky, Estonska, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska a Švédska. Na základě těchto zpráv může Evropská komise podat návrh na přistoupení státu do eurozóny. Takovou zemí je Estonsko – Rada ECOFIN by měla schválit doporučení k přijetí společné měny Estonskem. Politicky pak rozšíření eurozóny o Estonsko posvětí červnová Evropská rada a vyjádří se k němu i Evropský parlament.

Rada by měla schválit i rozhodnutí o poskytnutí záruky EU na případné ztráty EIB z úvěrů a úvěrových záruk na projekty mimo Společenství, kterým bude revidován externí zápůjční mandát pro půjčky EIB třetím zemím pro druhou polovinu období 2007 – 2013.

Rada bude mít na programu rovněž několik daňových bodů – schválí návrh revize nařízení o správní spolupráci a boji proti daňovým únikům v oblasti DPH, přijme usnesení ke koordinaci daňových politik za účelem zamezení zneužívání daňových systémů a zhodnotí potenciální škodlivá daňová opatření, která mohou negativně ovlivnit umístění podnikatelských aktivit v jednotlivých státech EU.

Autor článku

Firemni aktualita