Stát musí seškrtat letošní výdaje o deset miliard Kč

06.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stát letos musí seškrtat výdaje o dalších deset miliard korun, aby udržel schodek rozpočtu do 5,3 procenta HDP. To je prioritou vládního hospodaření pro letošní rok, řekl ministr financí Eduard Janota. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun; loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

V zájmu dodržení finanční disciplíny je nyní nutné v rozpočtu škrtat více než pět procent, řekl Janota. Podle něj je nutný stop stav investic, a to i už zahájených. Jako příklad pro možné zastavení uvedl projekt domácího vězení nebo projekt datových schránek či státní pokladny. Sám by dal přednost diferencovanému přístupu seškrtání nákladů před plošnými, ale není si jistý, zda to bude průchozí.

Ministerstvo financí podle něj přichystalo transparentní systém opatření pro udržení schodku rozpočtu. Konkrétní opatření by měl ale zveřejnit nový ministr.

Poslanecká sněmovna pro letošní rok schválila rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun. Loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

Autor článku

Firemni aktualita