Autotec Prix získal elektrobus i systém pro filmy v autobusech

06.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejlepšími exponáty letošního veletrhu užitkových vozidel Autotec v Brně se stal mimo jiné elektrobus EBN společnosti SOR Libchavy a systém výběru filmů pro sledování při cestě dálkovými autobusy firmy Molpir Group CZ. O celkem čtyřech vítězích a držitelích ceny Autotec Prix rozhodla odborná porota.

"K základním kritériím hodnocení patřila novost řešení, technická a technologická úroveň výrobku, originalita nápadu, designérské zpracování a ekologická kvalita výrobku," řekla mluvčí veletrhu Jana Hraběová.

Elektrobus EBN je jednou z novinek, kterou se druhý největší výrobce autobusů v Česku, SOR Libchavy, na letošním Autoteku prezentuje. Na konci června by měl elektrobus začít jezdit po linkách dopravního podniku v Ostravě, který na projektu spolupracoval. Vozidlo je poháněno čistě na baterie, jeho dojezd je 120 kilometrů. Životnost baterií je 400.000 kilometrů, tedy zhruba polovina životnosti samotného autobusu.

Elektrobus může baterie dobíjet například i na konečných stanicích svých tras, takže může ujet až 200 kilometrů za den. To je podle ředitele ostravského dopravního podniku Františka Kořínka srovnatelné s tradičními trolejbusy, které za den podle typu tratě urazí v Ostravě 100 až 250 kilometrů. "Je to první vůz, který začne jezdit koncem tohoto měsíce po linkách na území města, a věřím tomu, že nebude rozhodně poslední," uvedl Kořínek v pátek na tiskové konferenci SOR Libchavy.

Vítězem kategorie Díly, komponenty a příslušenství se stal multimediální systém Funtoro, který na Autoteku vystavuje společnost Molpir Group CZ. Systém nabízí na palubě autobusu nezávislý výběr filmů, hudby a her uložených na serveru. Navíc umožňuje cestujícím individuální sledování satelitních programů, uvedla Hraběová.

V kategorii Výroba, provoz a oprava vozidel komise ocenila exponát PRO-CUT 9.0/9.1 firmy AD Technik. Nová verze systému pro soustružení brzdových kotoučů přímo na vozidle zaujala porotu elektronickým systémem, který umožňuje nalézt rovinu kolmou k ose rotace. V kategorii Pohonné hmoty, oleje, maziva, čerpací stanice zvítězil výdejní čerpací stojanu Adast Major Eco 2010 adamovské společnosti Adast Systems. Stojan umožňuje, aby u něj čerpaly pohonné hmoty nejen vozidla na benzin a naftu, ale i na plyn.

Autor článku

Firemni aktualita