První obchodníci už příští týden zahájí letní výprodeje

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


První obchodníci už příští týden zahájí letní výprodeje a ceny sezónního zboží sníží o desítky procent. Někteří prodejci do letních slev zřejmě zařadí více zboží než v předešlých letech, jelikož deštivé počasí letos prodeji jarního a letního sortimentu příliš nepřálo. Výše slev ale bude podle obchodníků zhruba stejná jako loni, kdy někteří prodejci zlevnili zboží až o 90 procent.

Letní slevy příští týden ve středu zákazníkům nabídne více než 60 obchodů outletového centra Fashion Arena v Praze, které po celý rok prodávají zboží za ceny o 30 až 70 procent nižší než v běžné prodejní síti. "Obchody se snaží doprodat skladové zásoby a uvolnit místo novým kolekcím pro nadcházející sezónu, a proto jsou slevy skutečně maximální a mohou se vyšplhat až na 70 procent z outletové ceny," uvedla Iva Janovská z outletového centra Fashion Arena, podle které sezónní výprodeje ve Fashion Areně potrvají až do poloviny srpna.

V druhé polovině června odstartuje letní výprodeje síť obchodů s módou C&A, která jarní a letní kolekci stejně jako loni zlevní až o 50 procent. Mluvčí C&A Moda ČR Hana Raková uvedla, že lidé by letos při letním výprodeji mohli mít na výběr více zboží, jelikož nepříznivé počasí snížilo poptávku po jarním a letním sortimentu. "Kdyby panovalo 30 stupňů Celsia, tak v červnovém výprodeji zřejmě nebude tolik zboží," podotkla Raková, podle které podobná situace bude i u ostatních obchodníků s oděvy.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat. "Ke slevám v kamenných obchodech nejčastěji dochází z důvodu výprodejů skladu, představují však také vynikající způsob, jak přilákat nakupující do kamenných obchodů," podotkl Tomáš Hodboď z internetového srovnávače cen Heureka.cz.

Letní snížení cen se oproti minulosti stále častěji uplatňuje kromě oděvů i v dalších částech maloobchodního trhu. Letní výprodeje organizují také obchody se sportovními potřebami, zahradní technikou či kosmetikou.

Autor článku

Firemni aktualita