Podnikem roku v autoprůmyslu za rok 2009 je Škoda, TPCA i Iveco

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podniky roku 2009 v českém automobilovém průmyslu se staly Lucas Varity, Škoda Auto, TPCA, Hella Autotechnik Nova a Iveco Czech Republic. Výsledky dnes oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP) na veletrhu Autotec&Autosalon v Brně.

Sdružení firmy hodnotilo podle výše hospodářského výsledku před zdaněním za minulý rok, přidané hodnoty na pracovníka, tržeb a jejich meziroční změny. "Byly to podniky, které se s krizí vyrovnaly nejlépe," řekl dnes prezident SAP Martin Jahn.

Nejoblíbenější čtyřkolkou roku je Yeti a Touareg.

Nejoblíbenějšími automobily roku 2010 s pohonem všech čtyř kol se v anketě časopisu 4x4 Automagazín staly vozy Škoda Yeti a Volkswagen Touareg. Mezi pick-upy nejvíce zaujal Nissan Navara. O výsledcích rozhodli čtenáři v anketě pořádané ve spolupráci s veletrhem Autotec&Autosalon v Brně, kde pořadatelé ankety její výsledky oznámili. Čtenáři vybírali mezi 80 automobily.

Škoda Yeti zvítězila v kategorii automobilů s pohonem všech čtyři kol se základní pořizovací cenou do milionu korun. Čtenáři jí tak dali více hlasů než BMW X1 na druhém a Subaru Outback na třetím místě.

Volkswagen Touareg získal prvenství v kategorii čtyřkolek se základní pořizovací cenou nad milion korun. Druhá skončila Toyota Land Cruiser, třetí Mercedes GL. Mezi pick-upy dostala druhý nejvyšší počet hlasů Toyota Hilux, třetí pak VW Amarok.

Firma Lucas Varity vyrábí hydraulické brzdy, Hella Autotechnik Nova pak světlomety a osvětlovací techniku pro automobilový průmysl. Například nejvyšší zisk před zdaněním měla loni stejně jako o rok dříve Škoda Auto, která vykázala 4,38 miliardy Kč.

Iveco se v pětici nejlepších firem v této soutěži umístila pokaždé od roku 2006, TPCA se v první pětici objevila podruhé za sebou.

Autor článku

Firemni aktualita