V OP budou v létě uzavřeny poslední dvě dílny sériové výroby

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V prostějovském Oděvním podniku (OP) budou v létě uzavřeny poslední dvě dílny, které jsou navázány na sériovou výrobu. Opatření se dotkne 51 lidí, kteří v sériové výrobě pracují. Jako perspektivní se jeví zachování výroby takzvaných měřenek, tedy šití na míru. O osudu sériové výroby v prostějovském OP, na který soud prohlásil v květnu konkurz, rozhodl insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda. Informuje o tom dnešní Prostějovský deník.

"V současné době Oděvní podnik disponuje vlastní kapacitou pouze na výrobu měřenek a vzorků. Vzhledem k tomu, že výroba vzorků se vztahuje k sériové výrobě a náklady na jejich výrobu jsou příliš vysoké, dojde 31. července k uzavření dvou dílen," napsal Svoboda v dopise největšímu věřiteli OP, České spořitelně.

Za koncem sériové výroby vidí insolvenční správce především celosvětový trend přesunu konfekční výroby do zemí s levnou pracovní silou. "Nejvýznamnějšími oblastmi v tomto smyslu jsou Čína, Indie a severní Afrika," uvedl Svoboda.

Stále však existuje šance, že se v podniku podaří zachránit výrobu obleků na míru, měřenek. V záležitosti zachování této výroby panuje v tuto chvíli mezi rozhádanými věřiteli shoda. Oděvní podnik prohloubil od ledna do dne prohlášení konkurzu ztrátu na 211,2 milionu korun. Jen v dubnu dosáhla ztráta 94,4 milionu korun.

Autor článku

Firemni aktualita