Za uplynulé dva roky se v České republice podařilo výrazně zlepšit podnikatelské prostřed

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na závěrečné konferenci Evropského týdne malých a středních podniků v Madridu označil komisař pro podnikání a průmysl Antonio Tajani implementaci Evropského aktu pro malé podniky za svoji prioritu a nastínil další kroky, kterými se bude Evropská komise v této oblasti ubírat.

Od zveřejnění Aktu uplynuly téměř dva roky, a proto Evropská komise naplánovala na závěr letošního roku podrobné hodnocení dosaženého pokroku v jeho implementaci. Komisař Tajani na konferenci rovněž oznámil záměr částečně revidovat Akt s cílem dodat mu nový impuls a lépe ho propojit s novou hospodářskou strategií EU nazvanou Evropa 2020. Revize Aktu bude založena na výsledcích veřejné konzultace a měla by zahrnovat nová opatření týkající se především digitální agendy a environmentální oblasti. Nadále zůstává klíčovou oblastí lepší přístup malých a středních podniků k finančním prostředkům, uplatňování zásady "Mysli nejdříve na malé" a propagace podnikatelské činnosti v EU.

Česká republika patří dle hodnocení Evropské komise i Evropské asociace řemesel, malých a středních podniků ke státům, které se nejvíce zasadily o pokrok v implementaci Evropského aktu pro malé podniky, přičemž ČR přijala opatření ve všech deseti oblastech normy.

"Pro dosažení skutečného pokroku na evropské úrovni je však třeba, aby se do implementace SBA zapojily všechny státy s maximálním úsilím," říká Karel Machotka, ředitel sekce podnikání na MPO, a dodává: "Dalším problémem jsou pak legislativní návrhy Aktu týkající se statutu evropské soukromé společnosti a opožděných plateb, u kterých stále nebylo dosaženo shody při jejich projednávání."

Česká republika podporuje implementaci od samého počátku. Za uplynulé dva roky se v ČR podařilo výrazně zlepšit podnikatelské prostředí. Ministerstvo průmyslu a obchodu se zasadilo o snížení administrativní zátěže podnikatelů a usnadnění vstupu do podnikání. Podle Karla Machotky k tomu přispěla zejména novela živnostenského zákona, která zavedla zřízení jediné volné živnosti, zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů a elektronizaci v komunikaci podnikatelů s úřady. Další podstatné snížení administrativní zátěže a zjednodušení legislativy představuje zákon, který v květnu 2010 podepsal prezident a který ročně sníží administrativní náklady podnikatelů o půl miliardy korun.

Evropský akt pro malé podniky představuje komplexní politický rámec pro podporu malých a středních podniků v EU. Je založen na deseti společných zásadách, které naplňuje balíček konkrétních opatření včetně pěti legislativních návrhů. Implementace jednotlivých opatření probíhá na úrovni Evropské komise i členských států.

Evropský týden malých a středních podniků 2010 je kampaň Evropské komise, jejímž cílem je informovat podnikatele o možnostech podpory jejich aktivit na evropské, národní a regionální úrovni a povzbudit více lidí k zahájení podnikání. Akce probíhají v průběhu května a června 2010 po celé Evropě.

Aktuální přehled akcí konaných v rámci Evropského týdne MSP lze nalézt na: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/sme-week/events/ceska_republika/all_events_cs.htm.

Autor článku

Firemni aktualita