Ovocnáři kvůli počasí čekají výrazný pokles sklizně peckovin

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dosavadní velmi deštivé a chladné počasí zřejmě českým pěstitelům způsobí meziročně výrazný pokles sklizně raných třešní, švestek, meruněk a dalších peckovin. Ohrožena je i kvalita ovoce, protože kvůli trvalým dešťům ovocnáři jen velmi obtížně bojují s houbovými chorobami.

"Nejvíce postižené jsou rané třešně, které možná ani žádné nebudou. Třešně kvůli nedostatku slunečního svitu nedozrávají a při trvalých deštích praskají již zelené," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. U meruněk by podle něj pokles úrody mohl být až 50 procent. "Velmi málo bude i raných švestek, pokles čekáme i u broskvoní a višní," řekl.

Chladno a déšť se na stromech podepsaly špatným a nerovnoměrným kvetením, které se proti obvyklé době protáhlo z pěti až sedmi dnů až na dva týdny. Celá vegetace je letos zpožděná asi o dva týdny. Z houbových chorob pak na peckoviny nejvíce útočí monilióza. Jádroviny, tedy jabloně a hrušky, jsou nejvíce zasažené strupovitostí.

"Houbové choroby měly prakticky po celý květen ke svému rozvoji ideální podmínky," řekl Ludvík. Obrana proti nim postřiky byla kvůli dešťům velmi ztížená. Mnoho sadů je také velmi podmáčených a pěstitelé do nich s technikou vůbec nemohou vjet.

Autor článku

Firemni aktualita