Vláda předloží v Bruselu jen stručnou verzi strategie Evropa 2020

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda pojede 17. července na jednání Evropské rady do Bruselu jenom se základní verzí národních cílů unijní rozvojové strategie Evropa 2020. Prohlásil to po dnešním jednání tripartity premiér Jan Fischer. Zástupci odborů a zaměstnavatelů verzi strategie vypracovanou pro jejich dnešní schůzku se zástupci vlády kritizovali, podobně jako stav prací na 13 krátkodobých opatřeních pro východiska z krize.

"Máme za sebou jenom mezikrok, který do Bruselu odešleme v co nejstručnější podobě," prohlásil o strategii Fischer. Dokument bude doplněn i popisem stavu v zemi. Upozorní také, že vznikne nová vláda, která jediná na sebe může vzít za strategii politickou odpovědnost, dodal Fischer.

Možnost odložit jednání o evropské strategii na evropské úrovni podle něj není, tempo přípravy se i jemu zdá velice rychlé. "Nakonec zvítězil názor prezentovaný šéfem (Evropské) komise (José Barrosem), že je potřeba pracovat a zvládnout to do června," řekl Fischer. Podobné problémy jako Česká republika tak podle něj budou mít i další členské země Evropské unie.

"Kdybych měl tento materiál hodnotit, tak by to bylo známkou číslo pět, jinak to hodnotit nelze," hodnotil přípravu strategie předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl kritizoval už samotnou myšlenku dokumentu Evropa 2020. Je to podle něj mylný a chybný krok. "Připomínka z naší strany vůči vládě byla především v tom, aby naše odpověď byla velice krátká, a za druhé požadavek na stranu EU, ať řeší věci prioritní a věci, které skutečně mohou pomoci konkurenceschopnosti EU jako celku," řekl Míl.

Zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády se dnes zabývali také postupem prací na 13 krátkodobých opatřeních pro východiska z krize, na kterých se shodli koncem dubna. Odboráři například upozornili na pomalý postup v přípravě na kurzarbeit, tedy finanční podporu státu na udržení pracovních míst. Účastníci naopak ocenili pokrok v oblasti energetiky; z ní mezi protikrizová opatření patří mimo jiné prosazování dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Autor článku

Firemni aktualita