Souhlas Zastupitelstva hlavního města Prahy s projekty Sekyra Group na pražském Smíchově a Žižkově

03.06.2010 | , Sekyra Group
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


3.6. 2010 Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo návrhy zadání celoměstsky významných změn Územního plánu hlavního města Prahy. Společnost Sekyra Group tak může začít s proměnou pražského Smíchova a Žižkova.

Smíchov City je název projektu, který zahrnuje komplexní revitalizaci smíchovské lokality o rozloze cca. 210 000 m2. Plánuje se zde výstavba nového moderního kancelářského, obchodního a rezidenčního centra Smíchova. Ve střednědobém horizontu zde namísto skladů a kolejišť vyroste zcela nová multifunkční čtvrť s nově koncipovanými plochami zeleně a pěších tahů, které tak znovu spojí dnes přetrhané vazby mezi okolními zelenými kopci a údolními nábřežími řeky Vltavy. Část území je vyhrazena pro vytvoření nového dopravního uzlu mezi vlakovým a novým autobusovým nádražím, parkovištěm P+R, stanicí metra a tramvají. V lokalitě bude vybudována plnohodnotná městská infrastruktura jako např. budova nové školy. Srdcem území se stane moderní nákupní centrum, ležící na průsečíku všech pěších i dopravních vazeb v území.

V případě pražského Žižkova se jedná o výstavbu v lokalitě Nákladového nádraží Žižkov a areálu Vackov. Centrální myšlenkou projektu je komplexní revitalizace nákladového nádraží Praha – Žižkov a vybudování nadčasového městského centra o celkové rozloze cca. 331 000 m2. V jižní části tohoto území vyroste podél nově koncipovaného velkoměstského bulváru nová moderní multifunkční čtvrť s kancelářskými, obchodními a rezidenčními objekty, které budou obklopené rozsáhlými parkovými prostranstvími navazujícími novými pěšími trasami na stávající velkolepé plochy zeleně a rekreačních aktivit v okolí. Vzhledem ke střednědobému horizontu rozvoje tohoto území je zde myšleno i na rozvoj dopravní infrastruktury pro potřeby městské dopravy jako např. nové trasy metra a tramvaje, tak i individuální dopravy.

„Rozvoj těchto územních celků jistě přispěje k proměně Prahy. Chceme vytvořit zajímavá místa s příjemným prostředím pro všechny,“ řekl Luděk Sekyra, předseda představenstva Sekyra Group.

Autor článku

Tiskovka