Prodej aut v USA v květnu stoupl o 19 procent

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodej aut ve Spojených státech v květnu vyskočil meziročně o 19 procent na 1,1 milionu vozů. Proti dubnu byl vyšší o 12,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila společnost Autodata Corp. Prodej aut stoupl meziročně již sedmý měsíc za sebou. Kdyby se květnové prodejní tempo udrželo, prodalo by se za celý letošní rok v USA 11,6 milionu osobních a nákladních aut.

Američané pokračovali v nákupu nových aut, přestože se snížil počet nabízených slev a akciový trh klesal. Dvouciferný procentní růst ukazuje, že spotřebitelé mají pocit, že ekonomika je dost zdravá na to, aby si pořídili nový vůz. Zlepšil se také přístup k úvěrům na koupi auta a ceny benzinu jsou stabilní.

Vysoký růst zaznamenaly domácí, detroitské automobilky. Prodej Fordu vyskočil o 22 procenta, prodej GM o 17 procent a Chrysleru o 33 procent. Květen byl první měsíc za více než dva roky, kdy se Chrysleru podařilo prodat více než 100.000 vozů. Ford v květnu posílil pozici druhého největšího prodejce aut v USA za GM, třetí byla Toyota, jejíž prodej se zvýšil jen o sedm procent, napsala agentura AP.

Autor článku

Firemni aktualita