Tripartita dnes projedná protikrizová opatření a vizi zemědělství

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Rada hospodářské a sociální dohody dnes bude jednat o plnění krátkodobých opatření pro východiska z krize a vizi českého zemědělství po roce 2010. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se budou zabývat také národními cíli stanovenými na základě hlavních cílů unijní rozvojové strategie Evropa 2020. Odbory i zástupci zaměstnavatelů s některými materiály vypracovanými vládou příliš spokojeni nejsou.

Odbory kritizují například nedostatečné plnění opatření, která se týkají zaměstnanosti či nelegální práce. Připomínky ovšem budou mít i zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Míla je z postupu prací patrné, že státní správa v některých protikrizových bodech nepostupuje příliš dopředu a čeká na politickou vládu.

Na 13 bodech, které mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize, se zástupci tripartity dohodli 22. dubna. Vycházeli ze starších dohod, jejichž rozsah zúžili. Mezi body je například posouzení efektivity a účelnosti výdajových programů státního rozpočtu, dostavba Jaderné elektrárny Temelín a výstavba jezů na Labi či zpracování analýzy takzvaného kurzarbeitu, tedy finanční podpory státu na udržení pracovních míst.

Autor článku

Firemni aktualita