Koruna ztratila povolební zisky, k dolaru klesla na 21,15 Kč/USD

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká měna smazala zisky, kterých dosáhla na počátku týdne v první reakci na výsledek voleb. Proti úterku oslabila k euru o dalších 12 haléřů na 25,80 Kč/EUR a vůči dolaru o 25 haléřů na 21,15 Kč/USD.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory zapadá oslabování koruny do globálního trendu. "Investoři zírají do tabulek a vidí, že se globální oživování zadrhává. Excelentní čísla v průmyslu či exportu se již objeví jen výjimečně, a řada lidí proto uzavírá své pozice. Toto je ovšem jen tabulkové obchodování bez hlubších argumentů, kdy systém regulující rizika začne mnoho políček začervenávat signálem k prodeji," míní.

Podle Pikory koruna v nejbližších dnes ještě oslabí, a to pokud politici nepředvedou, že se dokážou dohodnout. "První větší bariéru vidíme až kolem 26,00 Kč/EUR. Trhy se nyní nemají čeho chytit, bude se obchodovat s pocity. Čím hůř budou politici komunikovat, tím bude koruna vrtkavější," konstatoval Pikora.

Euro včera k dolaru stagnovalo nad hladinou 1,22 USD/EUR. Investoři podle Pikory nevědí, co si s eurem počít. Někteří investoři euro prodávali po slovech člena Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Christiana Noyera, že evropská měna není neobvykle slabá. Bagatelizování problémů eurozóny si spekulanti podle Pikory přebrali tak, že ECB ještě nebude euro bránit intervencemi, což je zklamalo.

Autor článku

Firemni aktualita