Dotace na nakládání s odpady a snižování emisí

02.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


XV. výzvu vypsalo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí s celkovou alokací 8 miliard korun. Je určena na podporu projektů v rámci prioritních os 2 a 4 Operačního programu Životního prostředí.

Výzva se zaměřuje na dvě oblasti podpory, a to nakládání s odpady a ochranu ovzduší. Podnikatelé tak mohou získat finance na projekty, které povedou k efektivní likvidaci komunálních odpadů a k jejich dalšímu energetickému využití.

Do XV. výzvy jsou přijímány žádosti na individuální projekty s celkovými náklady do 25 milionů eur včetně DPH a velké projekty, jejichž rozpočet tuto finanční hranici přesahuje. Dotace mohou být využity na zavedení systému pro mechanickou a biologickou úpravu odpadů či systémů pro snížení emisí. Program je vhodný zejména pro velká města, které mohou čerpat peníze například na rekonstrukci spaloven i na projekty, které mají přinést nové možnosti při spoluspalování odpadu.

Prioritní osa 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí. Projekty musí být realizovány pouze v návaznosti na regionální systémy úpravy komunálních odpadů. Pro danou oblast určena částka ve výši 2 miliard korun.

Prioritní osa 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží. Je zaměřena na zavedení systémů jak mechanické, tak i biologické úpravy komunálních odpadů včetně jejich energetického využití. Na projekty z této oblasti je vyčleněna suma v hodnotě 6 miliard korun.

Žádosti o dotace jsou přijímány do 30. června 2011 Státním fondem životního prostředí.

Autor článku

Firemni aktualita