Počet insolvenčních návrhů klesl pod loňskou úroveň

02.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet insolvenčních návrhů i vyhlášených bankrotů týkající se firem a podnikatelů v květnu klesl pod úroveň loňského roku. Zatímco v květnu 2009 bylo na firmy a fyzické osoby podnikatele podáno 328 insolvenčních návrhů, letos to bylo 306. Osobní bankroty ale meziročně nadále rostou, i když již pomaleji. Vyplývá to ze statistiky databáze Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Zatímco v loňském květnu bylo vyhlášeno 127 firemních bankrotů, letos to bylo 121, což je meziročně o pět procent méně. Zpomalení insolvenčních návrhů týkajících se firem i vyhlášených firemních bankrotů ve srovnání s počátkem letošního roku je prý výsledkem kombinace několika faktorů.

"Především jde o postupné oživení ekonomické aktivity v Německu, zastavení růstu nezaměstnanosti, stejně jako propadu mezd. Zadlužení domácnosti sice i nadále roste, ale podstatně pomalejším tempem,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v květnu tradičně vyhlášeno v Praze, kde zbankrotovalo 27 firem. V Jihomoravském kraji bylo vyhlášeno 18 bankrotů a v Moravskoslezském kraji 16 firemních bankrotů. Naopak v Karlovarském kraji v květnu nezbankrotovala žádná firma. Nejvíce zbankrotovaných společností, celkem 28, podnikalo v obchodu, 15 firem bylo ze stavebnictví, po devíti pak shodně z kovovýroby a pronájmu strojů a zařízení.

Autor článku

Firemni aktualita