OECD zveřejnilo Hospodářský výhled 2010

02.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dne 26. května 2010 byl v Paříži zveřejněn Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Hospodářský výhled, který nastiňuje předpokládaný vývoj ekonomik členských a kandidátských zemí OECD a dalších vybraných zemí (Čína, Indie, Indonésie, Brazílie a Jižní Afrika) do roku 2011. Hospodářský výhled zveřejňuje OECD dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

Předpokládaný vývoj vybraných ekonomik

Česká republika

Od poloviny loňského roku dochází k růstu reálného HDP, zejména díky obnovení na exportních trzích. Domácí poptávka zůstává na nízké úrovni, s ohledem na vysokou nezaměstnanost a omezení fiskálních výdajů. Pro roky 2010 a 2011 je předpokládán růst HDP 2,0% a v roce 2011 3%. Inflace by měla postupně vzrůst až na 2 % v roce 2011. Nezaměstnanost zřejmě dosáhne 7,8 % v roce 2010 a 7,5% v roce 2011.

Predikce vývoje ovšem závisí na vývoji na hlavních exportních trzích, zejména eurozóny. Co se týká domácí situace, hlavním rizikem je možné oslabení soukromé spotřeby v důsledku nejistoty ohledně budoucí fiskální konsolidace.

Nová vláda by měla dle OECD představit konkrétní plán fiskální konsolidace. Obnovení ekonomického růstu zlepší fiskální vyrovnanost jen částečně a je tedy nutné k dosažení udržitelné fiskální politiky omezit výdaje, zejména v oblasti důchodů, zdravotní péče a sociálních příspěvků. Dále je nutné přistoupit k institucionálním změnám, které posílí rámec fiskální politiky.

Spojené státy americké (USA)

Pokračuje ekonomické oživení, které započalo v roce 2009. Pro roky 2010 a 2011 je předpokládán růst HDP 3,2% v obou letech, nezaměstnanost 9,7% a 8,9%.

Vláda by měla postupně upustit od fiskálních stimulů, jakmile ekonomický růst dosáhne soběstačnosti. Vhodné načasování nebude jednoduché, ale v případě, že fiskální stimuly nebudou odstraněny, hrozí, že se na trhu nemovitostí a finančním trhu vytvoří stejné nerovnosti, které vedly k finanční krizi. Vláda potřebuje vytvořit udržitelný střednědobý konsolidační plán, ve kterém budou podrobně určeny kroky ke zlepšení veřejných financí.

Japonsko

Ekonomické oživení pokračuje, díky silnému obnovení exportů a fiskálním stimulům. Pro rok 2010 je předpokládán růst 3% HDP, ovšem ve druhém pololetí dojde ke zpomalení a v roce 2011 by měl růst dosáhnout pouze 2% HDP. Nezaměstnanost by se měla v roce 2010 udržet na 4,9% a v roce 2011 mírně klesnout na 4,7%.

Centrální banka Japonska by měla bojovat proti deflaci prostřednictvím silného závazku udržet úrokové míry na jejich současné velmi nízké úrovni. Vláda by, s ohledem na velmi vysoký veřejný dluh, měla omezit růst výdajů v roce 2011 a vytvořit důvěryhodný a detailní střednědobý program fiskální konsolidace, včetně daňové reformy, aby dosáhla vyrovnaného rozpočtu.

Eurozóna

Postupné oživení může být zkomplikováno problémy při obnovení konkurenceschopnosti a zdravých veřejných financí v některých okrajových zemích. Pro rok 2010 je předpovídán 1,2% růst HDP a v roce 2011 1,8% HDP. Domácí poptávku výrazně ovlivní přetrvávající vysoká nezaměstnanost (předpoklad 10,1% v roce 2010 i 2011).

K obnovení důvěry by měl být představen důvěryhodnější a více transparentní plán fiskální konsolidace. Balíček mimořádných opatření, který byl přijat na začátku května, by měl být doplněn přísnou podmíněností, uplatňováním a více efektivním dohledem, aby došlo k zabránění morálnímu hazardu. Je třeba posílit evropskou finanční regulatorní a dohledovou architekturu, aby bylo sníženo riziko budoucí krize.

Čína

V roce 2010 je předpokládán růst HDP 11%, v roce 2011 by mělo dojít k snížení pod 10% , jelikož se zmenší dopad stimulačních balíčků.

Zpráva převzata z MF - Odbor Mezinárodní vztahy.

Autor článku

Firemni aktualita