Aktivita v čínském průmyslu v květnu mírně zpomalila růst

01.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v květnu zpomalila růst, stále se ale drží v pásmu expanze. Na oslabení dynamiky růstu má vliv hlavně zpřísňování měnové politiky, jehož smyslem je předejít vzniku bubliny na realitním trhu. Určitý vliv mají ale rovněž sezonní faktory.

Index nákupních manažerů, který sestavuje Čínská logistická a nákupní federace, v květnu klesl na 53,9 bodu z dubnových 55,7 bodu. To je zhruba v souladu s odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali s poklesem na 54 bodů.

Aktivitu v Číně sleduje také britská banka HSBC, která sestavuje podobný index nákupních manažerů. Podle měření, které pro ni provedla výzkumná společnost Markit, index v květnu klesl na 52,7 bodu a ocitl se nejníže za posledních 11 měsíců. V dubnu byl na 55,2 bodu.

Analytici se shodují, že za zpomalením dynamiky růstu je převážně pokles nových zakázek. Na něm se podepsalo právě zpřísňování měnové politiky, k němuž sáhla centrální banka. Základní úrokové sazby zatím centrální banka nezvýšila a podle ekonomů reakce průmyslu naznačuje, že úroky se zřejmě v dohledné době nezvýší.

Autor článku

Firemni aktualita