Podmínky v českém průmyslu se v květnu nadále zlepšovaly

01.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podmínky v tuzemském zpracovatelském sektoru se v květnu významně zlepšily. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl v květnu na nejvyšší hodnotu od srpna 2007, tedy na 57,6 bodu z dubnových 57,3 bodu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek také zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"Zdá se, že se pozitivní trend udržel i v květnu. Produkce, celkové i exportní objednávky rostly i přes mírné zpomalení rychleji než jejich dlouhodobé trendy. Podmínky zahraniční i domácí poptávky byly dále příznivé a poměr nových objednávek k zásobám hotového zboží dosáhl nejvyšší úrovně od června 2001," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC.

 

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

Firemni aktualita