Co navrhují možné koaliční strany v daňové oblasti

01.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Každá ze stran možné koalice (ODS, TOP 09 a VV) navrhuje v daňové oblasti řadu opatření.

ODS v předvolebním programu nabízela zaměstnavateli, který vytvoří nové pracovní místo na dobu neurčitou pro nezaměstnaného, absolventa nebo rodiče po skončení rodičovské, roční slevu 3600 Kč na sociálním pojištění. Dále navrhla více částečných úvazků, výhodnější práci na dohodu, pružnější pracovní dobu či roční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud živnostník vytvoří aspoň jedno nové pracovní místo na minimálně dva roky a zároveň nepobírá sociální dávky. "Nepřipustíme zvýšení sociálního pojištění a daní z příjmů pro firmy a živnostníky," tvrdila v programu.

TOP 09 uvedla, že nehodlá zvyšovat daňové ani odvodové zatížení v podnikatelské sféře. Má připraven nový zákon o dani z příjmu, který prý bude srozumitelný i běžnému poplatníkovi a výrazně omezí počet různých výjimek. "Budeme prosazovat zavedení takzvané všeobecné editační povinnosti, tedy povinnosti správce daně vydat na žádost poplatníka stanovisko k daňové otázce, které bude pro následnou daňovou kontrolu závazné," upozornil místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Věci veřejné byly pro mírné progresivní zvýšení daní z příjmu fyzických osob u lidí s příjmy nad 145.000 měsíčně. Strana ve svém programu navrhla částečné uvolnění trhu práce. Hodlala prosadit, aby odstupné bylo vázáno na počet odpracovaných let u zaměstnavatele. Také se vyslovila pro platbu odvodu DPH až po proplacení. Nyní podniky musí odvést DPH hned po vystavení faktury, i když vlastní úhrada je provedena s časovým posunem.

Autor článku

Firemni aktualita