Podniky se mohou dočkat jednoduššího daňového systému

01.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podniky se zřejmě v příštích letech mohou těšit na jednodušší daňový systém, pružnější pracovní právo a lepší podnikatelské prostředí, vyplývá z ankety ČTK mezi experty a z volebních programů stran středopravé koalice, která má nejblíže k sestavení vlády. Konkrétní plány změn v podnikatelském prostředí zatím nebyly zveřejněny.

"Volební výsledky naznačují, že by se firmy a podnikatelé mohli dočkat zjednodušení daňového systému a mimo jiné také sjednocení výběru daní a pojistného. Současný stav veřejných financí však dává tušit, že se možná nevyhneme mírnému zvýšení daní,“ řekl daňový odborník PricewaterhouseCoopers ČR David Borkovec.

Mohly by nastat potřebné změny v zákonu o veřejných zakázkách a v oblasti pracovního práva, míní partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jan Spáčil. Je podle něj reálná šance, že dojde ke dlouho očekávanému zpružnění zákoníku práce. "Věřím také, že se bude pokračovat ve snižování administrativní zátěže pro podnikatele,“ podotkl.

Místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček doufá, že hospodářská politika bude koordinována přímo premiérem nebo vicepremiérem pro ekonomiku. Ten by měl podle něj jako první krok začít připravovat hospodářskou strategii země na čtyři až pět let, z níž vzejdou konkrétní opatření a kroky v rámci jednotlivých resortů. Tato strategie by měla obsahovat předpokládaný růst HDP, míru zadlužování země, rozvoj infrastruktury, vědy a výzkumu, řízení zdrojů, spolupráci státního a privátního sektoru, vzdělávání a protikorupční opatření.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel věří, že nový kabinet zkrotí dluh veřejných financí, nastaví nové systémy pro rozvoj podnikaní a zahájí diskuzi nad investicemi státu. Podnikatelé podle něj předpokládají, že středopravicová vláda bude dobře naslouchat jejich potřebám a kroky, které dohodne, bude rychle zavádět do praxe. "Zlepší se rating ČR, zlepší se podmínky pro podnikání. Je potřeba dostat do rovnováhy rozpočet, jeho příjmy a výdaje," doplnil ředitel hospodářské komory v Pardubickém kraji Roman Sodomka.

Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia přivítalo vítězství koalice rozpočtové zodpovědnosti, leč na všechno ostatní je prý třeba ještě počkat. "Z volebních programů toho z oblasti silniční dopravy příliš vyčíst nelze, navíc jsme vlastním oslovením kandidátů jednotlivých politických stran zjistili, že názory konkrétních lidí se mohou velmi výrazně lišit od stanovisek stranických. Určitě pozitivně vnímáme propad Strany zelených, která prosazovala své návrhy bez ohledu na realitu i hospodářské dopady," řekl mluvčí sdružení Martin Felix.

Také pro bankovní sektor, podnikatelské prostředí v ČR, ale i občany, je důležité, aby vznikla silná a stabilní vláda s dostatečným mandátem k provedení neodkladných klíčových reforem, tedy především zásadní reformu rozpočtu s důrazem na výdajovou stránku, reformy zdravotnictví a penzijního systému, uvedl náměstek ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Autor článku

Firemni aktualita