Kurz eura by mohl podle ekonomů klesnout na paritu s dolarem

31.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kurz eura podle mnohých ekonomů čeká kvůli krizi státních dluhů v Evropě výrazný pokles. Dodávají ale také, že slabší euro může evropskou ekonomiku posílit, napsala agentura AP.

Předpovědi kurzu eura ke konci letošního roku se většinou drží mezi 1,15 až 1,22 dolaru. Někteří dokonce předpovídají, že kurz v příštím roce klesne na paritu jedno euro za dolar, kde nebyl od července 2002. Proti pátečnímu kurzu 1,23 eura za dolar je to pokles o 18,7 procenta.

Takový pokles může projektu jednotné evropské měny ubrat lesk a lidem z eurozóny sníží kupní sílu u dováženého zboží. Pokud by byl pokles ale dostatečně pozvolný, prospěl by exportu a problémovou evropskou ekonomiku by tak podpořil. Zboží a služby od firem, které se soustředí na vývoz mimo eurozónu, by totiž za hranicemi bloku dostaly cenovou výhodu. Mezi investory by následně polevily obavy z dopadu Evropy na světovou ekonomiku a akciové trhy.

Evropským vládám se podařilo kurz eura zpomalit dohodou o balíku 110 miliard eur pro Řecko a rezervou jednoho bilionu dolarů na pomoc dalším zemím, které se dostanou do potíží. V pohledu na schopnosti evropských států splácet dluhy ale skepse dlouhodobě přetrvává. Zpochybňuje se také, zda v eurozóně zůstanou všichni její členové.

Autor článku

Firemni aktualita