Zástupci většiny stran ve sněmovně pro zrušení ekologické zakázky

31.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Většina politických stran, které se dostaly do sněmovny, bude zřejmě pro zrušení obří státní zakázky na odstranění starých ekologických škod v hodnotě zhruba 115 miliard Kč. V pořadu Otázky Václava Moravce se takto vyslovili zástupci ODS, Věcí veřejných či ČSSD.

"Zakázka je obrovsky problematická, způsobí zbytečný konflikt na politické scéně. Tento projekt přináší více rizik než pozitivních přínosů. Můj názor vůči tomuto projektu je více než skeptický," řekl místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas. Vláda by podle něj měla od tohoto projektu ustoupit tak, aby nevyvolala arbitráže či soudní procesy proti Česku.

Ukončení zakázky požadovala ČSSD již před volbami a požaduje to podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky i po nich. "Jsou tam vážná rizika, nikoliv jen korupční, ale i pro dopady na veřejné rozpočty. Proto by ten tendr měl být ukončen," uvedl Sobotka.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg však upozornil na to, že ekologické zátěže se odstranit musí, odkladem se prý nic nevyřeší. Otázka podle něj zní tedy tak, zda má jít o jednu zakázku či o více zakázek. Schwarzenberg by počkal na otevření obálek, jaké v nich budou konkrétní cenové nabídky.

Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že tendr je definovaný tak, že nemá být uskutečněn. "Hledíme na něj s krajním podezřením," podotkl.

Autor článku

Firemni aktualita