Akciové trhy dokázaly umazat velký propad z úvodu týdne

31.05.2010 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


28.5. 2010 Český akciový trh uplynulý týden kopíroval zahraniční vývoj. Nervózní atmosféru ještě umocňovala domácí předvolební nálada.

Vývoj v zahraničí

Světové burzy v úvodu týdne strašila možnost ozbrojeného konfliktu na Korejském poloostrově. Jižní Korea patří mezi největší světové ekonomiky a případná eskalace násilí by zasadila velkou ránu stále slabé globální ekonomice.

V Evropě sílí snahy krotit schodky veřejných financí. Škrty jsou vlády nuceny dělat pod tlakem otřesů na trhu s dluhopisy, které způsobily prudký propad kurzu eura. To se aktuálně obchoduje kolem 1,235 USD / EUR. Zdá se, že strmý propad z minulých dní se aspoň dočasně zastavil a evropská měna se stabilizovala. Slabší kurz ovšem není vždy pro ekonomiku nevýhodný. Na jednu stranu tlačí na růst inflace a zdražuje zahraniční zboží – například dovolenou u moře. Na stranu druhou však umožňuje evropským exportérům být konkurenceschopnější před levným asijským zbožím. Negativně na akcie rovněž působí pokračující utahování kohoutků expanzivní čínské ekonomiky, která hrozí přehřátím. Čína je v současné době tahounem globálního oživení a jakékoliv stahování peněz z oběhu hodnotí investoři negativně.

ArcelorMittal Ostrava odejde z české burzy, ale za kolik?

Minulý týden na burze RM-SYSTÉM silně rostly akcie ArcolorMittal Ostrava, které zhodnotily o 12 % a aktuálně se obchodují na hodnotě kolem 4 200 Kč. Důvodem růstu bylo oznámení o plánu na vytěsnění minoritních akcionářů. Mateřská společnost ostravských oceláren vlastní 96,4 % akcií a může již přikročit k plánovanému vytěsnění drobných akcionářů, o kterém se dlouho spekulovalo. Otázkou nebylo, zda k vytěsnění dojde, ale za jakou cenu. Částka, kterou nabízí ArcelorMittal za jednu akcii, se rovná 4 tis. Kč, což je hodnota, se kterou drobní akcionáři nesouhlasí a hodlají se proti návrhu soudně bránit.

V přepočtu na jednu akcii je na účtu nerozděleného zisku společnosti téměř 3 000 Kč, takže znalecký posudek ohodnotil samotnou firmu pouze na cca 1 000 Kč za akcii. Jenom pro zajímavost, před krizí dosahoval roční zisk na akcii i 775 Kč. ArcelorMittal Ostrava ovšem v loňském roce propadl do ztráty podobně jako další české ocelářské společnosti. Návrat k zisku firmy plánují až v roce 2011. Krátce po uveřejnění hodnoty squeeze out se kurz akcie propadl pod 4 tis. Kč. Ovšem v druhé polovině týdne spíše posiloval a týden uzavřel na hodnotě 4 210 Kč, tedy nad vytěsňovacím kurzem. To může vést k domněnce, že někteří investoři spekulují na možné navýšení částky. Valná hromada bude o vyvlastnění rozhodovat 11. června 2010.

Jak se obchodovalo s ČEZem?

I když ČEZ uzavřel téměř na stejné úrovni jako předchozí týden, bylo obchodování s jeho akciemi velmi hektické. Během středy titul propadl dokonce pod 850 Kč a dosáhl minim na úrovni 842 Kč. Kurz oslabovat zejména díky celkově negativní náladě na globálních trzích. Pokles lze spojovat i s prudkým propadem cen ropy, od které se odvíjí i ceny ostatních surovin a elektrické energie. ČEZ je jedna z mála společností, na kterou může mít vliv i volební výsledek, což způsobuje mírnou nervozitu v řadách akcionářů. Ministr financí se v týdnu vyjádřil, že neočekává vyplacení žádné extra dividendy, ale nevylučuje nárůst té oficiální na 55 Kč / akcie. Akcie ČEZu týden na burze RM-SYSTÉM uzavřely na 880,80 Kč.

Autor článku

Tiskovka