Používání datových schránek při administraci dotací

31.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dne 1.7.2009 nabyla účinnosti novela zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, jímž se zřizuje státem garantovaný systém datových schránek a který se prohlašuje za zvláštní zákon vůči všem dosavadním úpravám doručování. Z tohoto zákona vyplývá následující:

Uživatelé datových schránek orgánů veřejné moci (mezi tyto se počítají i datové schránky notářů, soudních exekutorů a územních samosprávných celků) jsou povinni se všemi uživateli datových schránek komunikovat obousměrně jejich prostřednictvím; tj. jsou povinni přijímat i odesílat písemnosti datovými schránkami.

Osoby, které mají zřízenou datovou schránku osob (fyzické osoby-občané; podnikající fyzické osoby; advokáti; daňoví poradci; insolvenční správci; právnické osoby zřízené zákonem, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, organizační složky podniku zahraniční právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku; právnické osoby), jsou sice povinny přijímat datové zprávy ze schránek orgánů veřejné moci (resp. povinni nejsou, ale nastávají vůči nim účinky doručení), ovšem činit podání mohou nadále libovolným způsobem (datovou zprávou, e-mailem, faxem, listinou zásilkou nebo podáním do podatelny či do protokolu).

Poznámka: Zákonem stanovená povinnost mít datovou schránku osob je stanovena: právnickým osobám zřízeným zákonem a zapsaným v obchodním rejstříku nebo organizačním složkám podniku zahraniční právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a dále insolvenčním správcům. Tato zákonná povinnost je stanovena i advokátům a daňovým poradcům, tito však “spadají“ pod tříleté přechodné období, do jehož uplynutí mohou mít datové schránky fakultativně.

Sdělení Státního zemědělského intervenčního fondu

Autor článku

Firemni aktualita