Fitch snížila hlavní rating Španělska na stupeň AA-plus

29.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings včera snížila hlavní rating Španělska na stupeň AA-plus, zatímco doposud měla pro závazky Španělského království nejvyšší možný rating AAA. Za snížením ratingové známky o jeden stupeň je očekávání agentury, že španělská ekonomika kvůli úsporným opatřením poroste pomaleji, než Madrid předpokládá. Kurz eura i ceny akcií po zprávě silně klesly, zvýšila se ale cena zlata.

"Snížení hlavního ratingu odráží náš názor, že proces snižování zadlužení v soukromém sektoru spolu se snižováním vnějšího zadlužení ve střednědobém výhledu výrazně sníží tempo růstu španělské ekonomiky," uvedl analytik ratingové agentury Brian Coulton. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura žádné další snížení neplánuje.

Část analytiků se obává, že když teď Fitch snížila rating Španělsku, které má veřejné finance pořád ještě v lepším stavu než třeba Řecko nebo i sousední Portugalsko, sníží rating i dalším zemím v Evropě. Dopad oznámení o snížení ratingu by ale výrazný být neměl.

Autor článku

Firemni aktualita