Příliv přímých zahraničních investic poklesl

29.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka loni klesl o více než polovinu ze 110,1 miliardy Kč v roce 2008 na 52,2 miliardy Kč. Ukazují to údaje Ministerstva průmyslu a obchodu.

Negativní trend poklesu hodnoty zahraničních investic potvrzují i statistiky vládní agentury CzechInvest, prostřednictvím které ČR loni získala investice v hodnotě 17 miliard korun, což bylo meziročně o deset miliard korun méně. Počet nových investičních projektů se ve srovnání s rokem 2008 snížil o desetinu na celkových 186 projektů. Pokles hodnoty souvisí i s tím, že do Česka v posledních letech míří více investic zaměřených na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné.

Nejvíce loni v Česku investovaly rakouské společnosti (25,2 miliardy Kč), o necelé dvě miliardy Kč méně pak proinvestovali Belgičané, kteří podle MPO v ČR významně reinvestovali své zisky. Třetí hlavní investorskou zemí byly Spojené státy. Investice amerických firem v Česku loni dosáhly 14,2 miliardy Kč, což je nejvyšší hodnota od roku 2000. Nejvíce investic do základního kapitálu pak v ČR loni provedly firmy z USA (11,8 miliardy Kč), za kterými následovali rakouští investoři (10,5 miliardy Kč.).

"K největšímu úbytku došlo v odvětví výroby radiových, televizních a spojových zařízení a přístrojů. V posledních letech dochází k trendu směřování investic do odvětví s vyšší přidanou hodnotou při současném poklesu jejich objemu. Zpracovatelský průmysl patří právě mezi odvětví s nižší přidanou hodnotou, což se vlivem hospodářské krize ještě zvýraznilo," podotklo MPO.

Stagnace, pokles přílivu nebo i odliv PZI do základního kapitálu loni ale postihl téměř všechna odvětví. Výjimkou byla oblast nemovitostí a služeb pro podniky, do které v roce 2009 přiteklo 22,5 miliardy Kč, zatímco v roce 2008 to bylo 6,5 miliardy Kč. Zvýšily se také PZI do sektoru obchodu a opravy, a to z 2,6 miliardy Kč v roce 2008 na 8,7 miliardy Kč.

Autor článku

Firemni aktualita