Důvěra ve slovenskou ekonomiku opět stoupla

28.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvěra slovenských podniků a spotřebitelů v ekonomiku v květnu mírně stoupla. Zvyšuje se tak již 12 měsíců za sebou. Slovenský statistický úřad dnes oznámil, že index důvěry vzrostl na 90,5 procentního bodu z dubnových 90,3 bodu. Důvěra v ekonomiku dosáhla dna loni v květnu, v současnosti se drží na nejvyšší úrovni od října 2008.

Důvěra v průmyslu, která má v ukazateli největší váhu, v květnu podruhé za sebou klesla, a to o 0,6 bodu na minus 1,3 bodu. Její vývoj podle statistiků negativně ovlivnily zejména očekávaný pokles průmyslové produkce v příštích třech měsících a mírný nárůst zásob průmyslových výrobků.

Nálada spotřebitelů se v květnu po předchozích pěti měsících růstu zhoršila o 4,3 bodu na minus 20,6 bodu. V maloobchodě index důvěry klesl o 4,4 bodu na minus 6,7 bodu kvůli špatnému hodnocení současné i budoucí podnikatelské situace. Index důvěry ve službách se snížil o čtyři body na 12,3 bodu.

Důvěra ve stavebnictví však v květnu stoupla o bod na minus 40,5 bodu. Náladu v odvětví zlepšil mírný nárůst poptávky po stavební produkci. Index nicméně zůstává hluboko pod dlouhodobým průměrem.

Autor článku

Firemni aktualita