Poptávka po solárních elektrárnách prudce klesla

28.05.2010 | , ePoptavka.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


27.5. 2010 V posledních měsících dle očekávání prudce poklesl zájem o fotovoltaické panely. Potvrzuje to statistika serveru ePoptávka.cz. „Počet poptávek v dubnu byl na méně než 50 procentech únorového stavu,“ říká Petr Valeš, zástupce serveru ePoptávka.cz. Pokles je reakcí na pozastavení vydávání kladných vyjádření k připojení nových fotovoltaických elektráren do sítě, které na začátku roku iniciovala společnost ČEPS. Odborníky však nepřekvapuje. „Pokles v souvislosti se současnou nejistotou ohledně připojování nových elektráren do sítě byl zcela očekávaný,“ říká Filip Malán, odborník na fotovoltaiku ze společnosti SOLEG.

Server ePoptávka.cz, specializovaný na poptávková řízení, využilo v roce 2009 více než 500 zájemců o vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Výrazně stoupající tendence zájmu o tyto technologie zastavila až nejistota ohledně připojování nových fotovoltaických elektráren do distribuční sítě. „Od února do března letošního roku došlo zhruba k třicetiprocentnímu poklesu poptávek solárních systémů,“ říká Petr Valeš ze serveru ePoptávka.cz a dodává, že situace v dubnu byla ještě horší: „Dubnový zájem byl v porovnání s únorem dokonce méně než padesátiprocentní.“ Přitom v minulosti poptávka po solárních systémech trvale rostla. Měsíčně se přes ePoptávku.cz realizovalo v roce 2009 mezi 40 a 50 zakázkami zaměřenými na solární systémy. Za celý rok 2009 to bylo 556 poptávkových řízení. „Zajímavý je také meziroční nárůst o 270 % mezi roky 2008 a 2009,“ říká Valeš.

Vrchol zájmu a zároveň zlom nastal v únoru letošního roku. „V lednu jsme zprostředkovali 99 a v únoru pak 102 zakázek na solární elektrárny. Od té doby pozorujeme propad zájmu,“ vysvětluje Valeš a dodává: „Jedná se o názorný příklad, jak trh rychle reaguje na kroky státu v podobě regulace cen na jedné straně a nejistotu z budoucích kroků společnosti ČEPS na straně druhé.“

„V nejbližší době očekáváme rozhodnutí pokračovat ve vydávání kladných stanovisek k připojení do sítě u malých fotovoltaických elektráren, které stabilitu sítě nemohou ohrozit. Klesající tendenci tedy považujeme za dočasnou. Očekáváme však spíše stabilizaci trhu, než pokračování ve strmém růstu zájmu z minulých let,“ vysvětluje Filip Malán ze společnosti SOLEG.

Princip online poptávkových systémů

„Do systému jednoduše zadáte konkrétní poptávku, vyplatí se být co možná nejkonkrétnější, doplníte osobní a kontaktní údaje. Naši operátoři ji následně zkontrolují a rozešlou vhodným registrovaným dodavatelům z poptávané oblasti,“ popisuje funkcionality systému ePoptávka.cz Petr Valeš a dodává, že od té chvíle začnou na udaný e-mailový kontakt chodit konkrétní nabídky, ze kterých si poptávající nezávisle vybere tu nejvhodnější.

Autor článku

Tiskovka