Zjednodušení ekologické legislativy přinese miliardové úspory

27.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podnikatelé by v budoucnu mohli díky plánovanému zjednodušení ekologické legislativy ročně ušetřit až 8,74 miliardy korun a další 1,7 miliardy korun by činily jednorázové úspory. Vyplývá to z návrhu ministerstva průmyslu a obchodu, který v pondělí projedná vláda. Návrh na zjednodušení ekologických zákonů ale kritizuje Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR i ekologové.

MPO návrh na zjednodušení ekologické legislativy zdůvodnilo tím, že nyní jsou tyto zákony v některých případech přísnější než předpisy EU. "Neopodstatněné finanční náklady vyplývající z požadavků environmentální legislativy zatěžují zejména výrobní podniky i oblast služeb. Z tohoto důvodu MPO zpracovalo předkládaný materiál s cílem dále eliminovat neopodstatněné požadavky environmentální legislativy," uvedlo MPO, podle kterého by kvalita životního prostředí měla být zlepšována způsobem, který nebude mít negativní dopad na průmysl.

Nejvyšší úsporu (4,1 miliardy korun ročně) má přinést stanovení záloh na všechny typy pivních lahví, kterou jsou nyní k dostání na tuzemském trhu. Stávající nařízení vlády, které stanovilo výši záloh, totiž hovoří pouze o dvou typech pivních lahví. Na více než tři miliardy korun pak MPO vyčíslilo roční úsporu díky úpravám v oblasti povinnosti hlásit úniky nebo přenosy znečišťujících látek.

MPO také navrhuje upravit některých paragrafy v zákonech týkajících se ochrany rostlin, živočichů a krajiny. "Znění těchto paragrafů je pro podnikatelskou činnost, jak pro stavební, tak pro báňskou, nepřijatelné, poněvadž dává do rukou úředníků či ekologů pravomoci zastavit již schválenou stavbu nebo činnost, a to bez zodpovědnosti za případné ztráty, které podnikatelským subjektům tímto svým rozhodnutím způsobí," upozornilo MPO, podle kterého by tato ustanovení měla být upravena tak, aby byla zajištěna ochrana přírody i podnikatelské záměry podnikatelů. V případě zmařených investic by totiž mohly vzniknout ztráty v desítkách miliard korun.

Autor článku

Firemni aktualita