MPO dokončilo jednání o nové hospodářské dohodě s Indií

27.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká delegace jednala o možnostech spolupráce českých a indických firem v energetice, těžebním průmyslu a civilním letectví.

Delegace České republiky vedená náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milanem Hovorkou včera v Dillí jednala o možnostech spolupráce českých a indických firem v energetice, těžebním průmyslu a civilním letectví.

"Právě v těchto oborech spatřujeme největší potenciál pro uplatnění českých firem na indickém trhu," řekl Milan Hovorka.

Náměstek Hovorka se setkal se státním ministrem pro obchod Jyotiradityou M. Scindiem, s jeho náměstkem Mangotrou, s náměstkem ministra energetiky Uma Shankarem, s náměstkem ministra těžkého strojírenství Meenem a s náměstkem ministra pro civilní letectví Nambiarem. Rozhovory, jichž se na indické straně zúčastnila celá řada vysokých úředníků zmíněných ministerstev a také manažerů indických podniků, se soustředily na otázku, jak by orgány státní správy obou zemí mohly pomoci českým a indickým podnikům v jejich vzájemné spolupráci. Na pořadu byly rovněž konkrétní projekty českých firem, z nichž řada má šanci uspět v náročné konkurenci na indickém trhu.

V průběhu setkání s představiteli indického ministerstva obchodu obě strany dokončily jednání o nové mezivládní dohodě o hospodářské spolupráci mezi Českou republikou a Indickou republikou.

Celková obchodní výměna s Indií překročila hranici miliardy dolarů poprvé v roce 2008 a nad touto hranicí zůstala i v roce 2009. Hospodářské vztahy se však neomezují pouze na obchod. V Indii působí celá řada českých firem, jakož i někteří indičtí investoři rozvíjí podnikání v české ekonomice.

"Pro mne je tato návštěva potvrzením dlouhodobého úsilí MPO o usnadnění přístupu českých firem na zahraniční trhy. Ne nadarmo je Indie jednou z dvanácti prioritních zemí exportního zájmu České republiky. Potenciál zde je ohromný a my se jej snažíme přiblížit našim podnikatelům," zdůraznil náměstek Milan Hovorka a doplnil: "Proto jsme v letošním roce připravili několik prezentací na významných mezinárodních veletrzích a výstavách konaných v Indii. Kvůli tomu jsme zahájili dialog o rozšíření spolupráce ve vědeckotechnické oblasti, a proto plánujeme celou řadu dalších aktivit na zviditelnění České republiky v Indii."

Autor článku

Firemni aktualita