Rusko pomýšlí na znovuvzkříšení severní mořské cesty

26.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Rusko se vážně zaobírá myšlenkou přeměnit Severní mořskou cestu v mezinárodní dopravní koridor. "Nynější chvíle je nejpříhodnější - somálští piráti totiž silně hatí přepravu přes konkurenční Suezský kanál," napsal dnes list Izvestija. "Sevmorpuť", jak mrazivé trase Rusové říkají, navíc "Rusko potřebuje jako vzduch k dýchání", pokud chce v budoucnu využívat zásoby ropy a plynu v Arktidě.

Ministerstvo dopravy už navrhuje obnovit zvláštní správu cesty jako jakési ministerstvo v malém; podobná správa, starající se o flotilu ledoborců, severské přístavy a přísun materiálu, existovala za sovětských dob. Hostit staronový úřad se už nabídl Archangelsk. Sněmovnou také v prvém čtení prošel návrh zákona, že by povoloval plavbu po trase jen v doprovodu ruských ledoborců.

Momentálně má Rusko na severu pět jaderných a čtyři dieselové ledoborce, další čtyři - jeden jaderný a tři dieselové - se staví. Stávající infrastruktura však dovoluje severní cestou přepravit ročně jen okolo milionu tun nákladu, z čehož jen pětinu činí mezinárodní přeprava. Ostatní náklady tvoří hlavně zásoby pro polární končiny.

Plavba z Jokohamy do Rotterdamu okolo ruských břehů je sice o tisíce kilometrů kratší než Suezem, ale na jižní trasu nyní připadají tři čtvrtiny přepravy zboží mezi Evropou a Asií.

Autor článku

Firemni aktualita