Spotřebitelská důvěra v Německu klesne kvůli dluhové krizi

26.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Spotřebitelská důvěra v Německu v červnu pravděpodobně klesne, protože nejistota ohledně dluhové krize v eurozóně má negativní dopad na hodnocení ekonomiky domácnostmi a na očekávání v oblasti příjmů.

Index spotřebitelské nálady GfK pro červen se snížil na 3,5 bodu z revidovaných 3,7 bodu pro květen. Analytici očekávali pokles na 3,6 bodu z původně ohlášených květnových 3,8 bodu, napsala agentura Reuters.

"Krize kolem státního dluhu eurozóny a diskuse o stabilitě eura znepokojily spotřebitele a mírně zhoršily spotřebitelskou náladu," uvedl ekonom GfK Rolf Bürkl. "Spotřebitelé považují německé hospodářské oživení za ohrožené a očekávají vyšší inflaci. V důsledku toho se zhoršila příjmová očekávání i ochota utrácet," dodal.

Německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání německá ekonomika stoupla o 1,7 procenta. "Diskuse ohledně Řecka a eura převážila nad pozitivními aspekty německého hospodářského vývoje, jako jsou mimořádně silný trh práce a nárůst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí," upozornil Bürkl.

Autor článku

Firemni aktualita