Koruna včera oslabila vůči euru o 12 hal. a k dolaru o 33 hal.

26.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Koruna při trvajícím pesimismu na finančních trzích včera smazala většinu pondělních zisků vůči euru a k dolaru ztráty prohloubila. V 17:00 byla proti předchozímu závěru slabší k euru o 12 haléřů na 25,67 Kč/EUR a k dolaru o 33 haléřů na 20,97 Kč/USD.

"Nervozita z evropských dluhových problémů se přenesla na španělský bankovní sektor. Rostoucí nedůvěru ukazují peněžní trhy i indexy CDS. Šíří se obavy, že nutné úspory na vládní úrovni doprovodí ještě růst rizikových prémií, což by růst evropských ekonomik negativně zasáhlo. Vedle toho trhy vystrašilo také rostoucí napětí v Koreji - KLDR přerušila vztahy s jižním sousedem a deklarovala připravenost k boji," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Euro vůči dolaru včera pokleslo pod 1,22, později svůj pád přerušilo a kurz koriguje na 1,2250 USD/EUR, což ale podle Vlka nic nemění na celkově negativním vývoji, který v těchto dnech provází evropskou měnu. "Akcie jsou stále hluboko v červeném, ale spotřebitelská důvěra v USA přece jen přinesla mírné zlepšení situace. Index vzrostl více, než se čekalo, a na Wall Street momentálně vidíme pokus o zmírnění ztrát," doplnil.

Autor článku

Firemni aktualita