Přes 160 japonských firem na dnešních Česko-japonských technologických dnech

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Už pátý ročník Česko-japonských technologických dnů dnes pořádá agentura CzechInvest v Tokiu. Pozvání přijalo na 160 japonských firem a organizací, další bezmála tři desítky podnikatelů a zástupců technologických sdružení a státní správy dorazily z České republiky.

„V České republice dnes podniká čtvrtý nejvyšší počet japonských výrobních firem v celé Evropě. Jsou to akce jako Česko-japonské technologické dny, které pomohly takového úspěchu dosáhnout,“ říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Hlavní součástí technologických dnů jsou jednání nad konkrétními projekty spolupráce mezi japonskými a českými společnostmi. Pátý ročník Dnů se zaměřil na energetiku, nové technologie, zelené technologie a na vesmírný výzkum. Na programu byl i podpis smlouvy mezi Czech Space Alliance a japonskou organizací JASPA, která podpoří spolupráci obou zemí právě v letectví a kosmonautice.

„Česká republika patří mezi japonskými společnostmi mezi nejoblíbenější lokality v Evropě. Vloni jsme mezi našimi členy udělali průzkum, který ukázal, že Česká republika je pro japonské podnikatele třetí nejlepší lokalitou pro další rozvoj v horizontu pěti až deseti let,“ zdůraznil na úvod Hiroaki Ishii, vice president organizace JETRO.

„Svět se pomalu vzpamatovává z globální krize. Situace v Řecku ale ukazuje, že zotavení může být ještě složité. Jsou to ale investice moderních technologií, které zajistí budoucí prosperitu. Proto jsem velmi rád, že se tu setkáváme nad tématy jako je vesmírný výzkum, moderní technologie nebo šetrná energetika,“ říká, Yoshimitsu Kobayashi, president a generální ředitel Mitsubishi Chemical Holdings Corporation a spolupředseda Výboru pro Evropu japonské obchodní organizace Keidanren.

Technologické dny pořádá agentura CzechInvest spolu s Ministerstvem zahraničí ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Úřadem vlády ČR, japonskou organizací JETRO, Sdružením pro zahraniční investice – AFI a skupinou ČEZ.

Autor článku

Firemni aktualita