Státy EU nejspíš budou muset vybírat od bank novou daň

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Členské státy Evropské unie budou muset v budoucnosti od svých bank nejspíš vybírat zvláštní daň pro případ, že některá z nich padne. Podle dnešního vydání deníku Financial Times s tím počítá návrh Evropské komise, který představí ve středu. Vybrané finanční prostředky mají putovat do zvláštního fondu, jenž bude muset být oddělen od státního rozpočtu.

Návrh sice budou muset schválit ještě unijní ministři financí, ale eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier počítá s tím, že by legislativa měla platit již od příštího roku. Komise chce podle svých slov zabránit tomu, aby vlády někdy v budoucnosti znovu postaveny před nutnost sanovat krachující finanční ústavy z peněz daňových poplatníků. Naposledy k této volbě byly donuceny během finanční a hospodářské krize, kterou rozpoutal pád americké investiční banky Lehman Brothers v září roku 2008.

Otázkou ovšem zůstává, jak na podobné opatření budou reagovat ostatní země světa. Evropská unie by komisní návrh měla představit i na summitu G20, který se v červnu uskuteční v kanadském Torontu. Experti se nicméně shodují, že k podobným daním nepřistoupí například Spojené státy a další země světa, půjde o velmi kontroverzní záležitost.

Autor článku

Firemni aktualita