Vláda schválila materiál o sjednocení výběru daní

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda včera schválila materiál informující o schůzi Rady Projektu jednoho inkasního místa. Podle něj by Jednotné inkasní místo (JIM) pro výběr daní, sociálního i zdravotního pojištění mělo plně fungovat od roku 2014.

Jde o vytvoření nové soustavy orgánů státní správy, která bude integrovat funkce výběru příjmů veřejných rozpočtů, všech daní, cel a sociálního a zdravotního pojištění, na jeden účet, aby poplatník a plátce měl v podstatě jednoho partnera, vůči kterému si bude splňovat veškeré svoje registrační povinnosti, platit všechny odvody, bude kontrolován jenom z jednoho místa. Jde tedy o celkové zjednodušení systému a maximální snížení administrativní zátěže.

Klíčovým prvkem reformy je sjednocení všech funkcí výběru daní, cel a odvodů do jediného úřadu, takže pro splnění svých daňových a odvodových povinností nebudou muset poplatníci jednat s několika úřady a vyplňovat velké množství formulářů.

Projekt JIM je jedním z prioritních úkolů ministerstva financí, na kterém se podílejí, kvůli pojistnému, také ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví.

Na Projektu JIM se jako poradní orgán podílí Světová banka, která má s podobnými projekty zkušenosti.

Projekt je rozložen do čtyř fází:

Úvodní fáze, která by měla být ukončena do září 2011, zahrnuje především vytvoření samostatné daňové správy podřízené MF na rozdíl od současného stavu, kdy samo MF je vrcholným orgánem daňové správy.

Dále by mělo být vytvořeno celkem 14 krajských finančních úřadů a jeden specializovaný finanční úřad pro velké firmy. Od roku 2013 by se měl přesunout na finanční úřady výběr sociálního pojištění a cel. Od roku 2014 by pak měly finanční úřady vybírat i zdravotní pojištění.

Autor článku

Firemni aktualita