Americká ekonomika podle ekonomů letos i napřesrok bude dále růst

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Americké hospodářství by letos i napřesrok mělo zaznamenat solidní růst, který neohrozí ani současné evropské problémy s dluhy. Spojené státy by také neměla sužovat vysoká inflace a klesat by pomalu měla začít i nezaměstnanost. Vyplývá to z průzkumu mezi zhruba padesátkou amerických ekonomů, jejž dnes zveřejnila Národní asociace pro ekonomiku obchodu (NABE).

"Přestože se v poslední době vystupňovala rizika týkající se Evropy, výhled v této zemi se zlepšil ve většině ohledů. Vyhlídky na růst jsou silnější, nezaměstnanost a inflace jsou nižší a zmenšily se i obavy z malé chuti spotřebitelů k utrácení a domácích finančních otřesů," uvedl šéf NABE Lynn Reaser.

V letošním roce by podle účastníků průzkumu měl americký hrubý domácí produkt růst o 3,2 procenta. Stejně rychle by se pak měl zvyšovat i napřesrok. Během následující pětiletky by pak hospodářství Spojených států mohlo v průměru růst tempem 2,8 procenta. Podle ekonomů oslovených NABE přitom americká ekonomika v recesi dosáhla dna v červnu 2009, od té doby sílí.

V letošním prvním čtvrtletí hospodářství USA podle prvních odhadů vzrostlo o 3,2 procenta. Bylo to o něco méně než očekávaných 3,4 procenta. K růstu přispěly hlavně výdaje spotřebitelů, které byly nejvyšší za poslední tři roky. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku americká ekonomika expandovala o 5,6 procenta.

Mnoho účastníků průzkumu NABE věří, že stále důležitější roli v americkém hospodářství hrají tradiční efekty ekonomického cyklu, a to potlačená poptávka a tvorba zásob. Růst sice zřejmě zmírní přetrvávající problémy ve finančním sektoru, úvěry ale pravděpodobně přesto začínají být pro firmy dostupnější. Porostou i inflační tlaky, obavy ze stagflace, tedy pomalého růstu ekonomiky doprovázeného vysokým růstem cen, ale nejsou podle průzkumu na místě.

V následujícím období by se také měla začít zlepšovat situace na trhu práce, byť pomalu. Na konci roku by podle ekonomů oslovených NABE měla klesnout na 9,4 procenta z 9,9 procenta v dubnu. Do konce roku 2011 by pak měla klesnout na 8,5 procenta. V historickém ohledu ale míra nezaměstnanosti zůstane pro Spojené státy vysoká, což podle ekonomů způsobuje obavy.

Účastníci průzkumu se také shodují na tom, že si dolar ponechá své současné zisky vůči euru, které v posledních měsících oslabují obavy z vysokého zadlužení některých členů eurozóny. Většina ekonomů si nicméně myslí, že Řecko, jehož problémy stály na počátku současné krize společné evropské měny, nezbankrotuje. Průzkum se uskutečnil ještě předtím, než Evropská unie a Mezinárodní měnový fond oznámily velkorysý záchranný balíček pro případ problémů některých členů eurozóny.

Autor článku

Firemni aktualita