Vláda odhlasovala vyvlastnění pozemků pro D11

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mezi velmi sledovaný bod včerejšího jednání patřila dohoda státu s farmářkou Ludmilou Havránkovou ohledně jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice D11. Vláda odhlasovala vyvlastnění pozemků. Hlavním důvodem podle vládního vyjednavače Michala Frankla byla nemožnost dohody se sestrou farmářky, které rovněž patří část pozemků nutných pro stavbu.

Vláda rovněž schválila vydání povodňových dluhopisů. Poslanecká sněmovna by vydání dluhopisů v hodnotě tří miliard korun měla posvětit tento týden ve čtvrtek. Jan Fischer po jednání vlády uvedl, že vláda požádala Poslaneckou sněmovnu, aby návrh zákona na vydání dluhopisů schválila ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi tento týden ve čtvrtek. Povodňové dluhopisy od České republiky odkoupí Evropská investiční banka.

V souvislosti s povodněmi, které zasáhly severní Moravu, vláda na dnešním jednání schválila navýšení finančních prostředků v programu Podpora a prevence před povodněmi pro roky 2007 – 2013. Celkový objem prostředků by se měl zvýšit o jednu miliardu na celkovou částku 11,5 miliardy korun. Předkladatel, Ministerstvo zemědělství, chce peníze získat přesunem z jiného programu na úpravu a budování vodohospodářských staveb.

Autor článku

Firemni aktualita