Dobrá rada - desatero pro obchodování s Brazílií

25.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vládní agentura CzechTrade přináší těchto 10 tipů, jak obchodovat s Brazilci.

1. Říká se, že Brazilci spěchají jen na fotbal nebo na karneval. Obrňte se proto trpělivostí a mějte pro všechny případy vždy velkou časovou rezervu.
2. Jako kopou do míče, stejně lehce a hravě obchodují a již při prvním kontaktu jsou bezprostřední a velmi přátelští. Zkuste se jim proto přizpůsobit. Nespěchejte a živě se zajímejte o věci, které s obchodem zdánlivě nesouvisejí. Naučte se třeba jména jejich fotbalových hráčů.
3. Rozhodně je nepodceňujte. Brazilští byznysmeni jsou seriózní a rozlišují kvalitu.
4. Pokud mluvíte portugalsky, máte obrovskou výhodu. Pokud ne, mnohem lépe než španělština je akceptována angličtina.
5. Dlouhodobě pečujte o osobní vztahy. Po vstupním jednání, třeba na oborovém veletrhu, se hodí potenciální partnery aspoň jednou navštívit a pozvat je na prohlídku svého podniku.
6. Vystupujte příjemně a sebevědomě a dbejte na formální znaky, jako je oděv nebo způsob vyjadřování. Kromě obsahu jednání si připravte i případný scénář a způsob vlastní prezentace.
7. Jednání často uzavírá společný oběd či večeře, na něž můžete být pozváni i bez předchozí dohody. Pozvání neodmítejte!
8. Překvapte hostitele drobnou pozorností, ocení to.
9. Důležitou roli hraje také hierarchie uvnitř společnosti, která však nemusí být na první pohled zřejmá. Partnera oslovujte jménem, případně titulem a jménem.
10. Před závažnými rozhodnutími si vždy prověřte zázemí a důvěryhodnost potenciálních obchodních partnerů. Spoléhejte na svého brazilského partnera nebo využijte služeb kanceláře CzechTrade v Sao Paulu.

Autor článku

Firemni aktualita