Největším rizikem je slabá vláda

24.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Největším rizikem vyústění českých voleb, jejichž výsledek je předem zcela nejistý, je slabá vláda, jež by nedisponovala sněmovní podporou při nastartování reforem a snižování rozpočtového schodku, ukázal průzkum agentury Reuters.

Žádná z hlavních stran nemá ve volbách, jež se konají tento víkend, šanci získat rozhodující většinu. To může vést k týdnům až měsícům dohadování, než se nová vláda chopí moci.

Naprostá většina analytiků oslovených Reuters mezi 13. a 20. květnem uvedla jako hlavní nebezpečí pro výhled země přetrvávající rozpočtové deficity a riziko slabé vlády spolu s politickými tahanicemi, které by mohly trvat celé měsíce.

Letošní vzestup menších stran přináší celou řadu možných koaličních variant od uskupení středopravicových stran přes neslučitelnou pravolevou koalici v čele se sociálními demokraty až po menšinovou vládu ČSSD podporovanou komunisty.

Zatímco slabé vlády nejsou pro českou politiku žádnou novinkou a investoři je dosud tolerovali, obnovený důraz kladený na fiskální disciplínu v souvislosti s dluhovou krizí Řecka dnes z politické nejistoty podle analytiků dělá problematičtější záležitost.

"Je zcela nezbytné, aby politici překonali politické neshody a soustředili se na vyřešení špatné fiskální situace, jež se za několik posledních let zhoršila," uvedl Nigel Rendell, stratég rozvíjejících se trhů z RBC Capital Markets.

"Finanční trhy nebudou tolerovat opakování situace z minulosti, kdy dosažení koaliční dohody trvalo měsíce, a ekonomická politika tak byla ochromena."

Roztříštěnost české politiky je protikladem sousedních zemí jako Maďarsko, kde středopravicová strana Fidesz v dubnu získala dvoutřetinovou většinu, či Polsko, kde kandidát vládnoucí strany zřejmě zvítězí v červnových prezidentských volbách.

Z průzkumu vyplynulo, že pro trhy a fiskální výhled země by byla nejpříznivější variantou středopravicová vláda vedená občanskými demokraty, ovšem jen 5 ze 16 analytiků uvedlo tuto možnost jako nejpravděpodobnější výsledek.

Autor článku

Firemni aktualita